RORBUENE

KART

HISTORIE

NATUR/OPPLEV

MØTER

KONTAKT

       

Byggearbeidet

HOME

En nydelig Lofoten Guide Bok, utgitt 2003!
 
Lofoten Guide kom betimelig til sommersesongen i år. Alle som har vært i Lofoten, sommer som vinter, har fått et slags forhold til dette røffe, trolske, vakre og fascinerende øyriket som skjærer seg trossig ut av Mor Norges fastland, og utover havet. Landskapet her, dyrelivet og menneskene med sine mange aktiviteter, fortjener en egen, oppdatert god guidebok. Endelig! 
 
Anmeldt av Per Henriksen.

Så står det da også innledningsvis: "Trollene herjet i nattens mulm og mørke langs Nordlandskysten i hine, hårde dager. Mellom dem var rivalisering og krangel, men også forelskelse og hemmelig kjærlighet. Men trollene måtte passe seg så de rakk å komme i skjul før sola rant. En gang gikk det så hett for seg at de ikke enset at ildkula steg over horisonten etter en kort vårnatt. Da ble alle til stein, på samme sted som de sto i øyeblikket. Det gikk likedan med Vågekallen, Lofotens hersker."

En dramatisk innledning på en guidebok i år 2003, men det må jo nettopp være denne gamle fascinerende folketroen som er en del av opplevelsene når du øyhopper i Lofoten.

Forfatterne; Pål Hermansen, Bjørn Brænd og Arne Kjeldstadli har gjort et godt stykke skrivearbeid som øker trangen til å besøke (enda en gang) Lofoten og all dets herlighet og mangfoldige opplevelser, alt fra torskefiske, til fjellklatring, dykking og kultur.

"Sett ovenfra kan vi undre oss om ikke Norge i seg selv er litt av et troll, som stikker en knudrete Lofot-nese langt ut i verdenshavet…", skriver forfatterne malerisk, og minner om at Lofoten består av 170 kilometer med solid fjell som strekker seg opp av havet. Og deretter kan vi plusse på 50 kilometer for å nå de ytterste øyværene.

Det er tydelig at forfatterne er Lofoten-frelste, men resultatet av både forfatterskap og fotokunst gir dem rett til å skryte av det råmaterialet de har arbeidet med. "Lofoten er selve smykkeskrinet, hvor edelstenene funkler om kapp med hverandre." skriver de, etter å ha rost Norges natur og skjønnhet generelt.

Lofoten består av seks kommuner; Austvågøy/Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. som alle får sin presentasjon, inkludert kart (Faksimile/bildet til høyre). Små ikoner vi alle kjenner går igjen på både kartene og i margene, og gjør det lett å orientere seg, alt etter hva du er på jakt etter.

En liten avdeling "gule sider" gir grei oversikt over turistkontorer, hoteller og restauranter, museer og gallerier, charterbåter og gjestehavner, campingplasser, turoperatører og golf, m.m.

Fotoopplevelsene i boka er store. Fotografene; Pål Hermansen og Arne Kjeldstadli har fanget dette landskapet og livet på en måte det står stor respekt av (Faksimile/bildet til venstre). At det er fotografer som kan sitt fag, har vi sett i mange andre sammenhenger. Bildene de presenterer her forsterker inntrykket av Lofoten. En snurrighet er bokas "Lofoten Galleri", en stor "fotoutstilling" som begynner opp ned og bakfra. Om de mener at det er blitt for lite plass til mange gode fotos i selve guidedelen, og har ønsket å bruke langt flere av sine flotte bilder på denne måten, eller om ideen egentlig er original, spiller ingen rolle. Artig er det lell…

 "Fremdeles er det noen steder så skarpt og hvasst at toppene skjærer seg som spikermatter mot himmelhvelvingen."

Så står det i Lofoten Guide av Pål Hermansen, Bjørn Brænd og Arne Kjeldstadli, og sitatet er tatt med her for å understreke at boka er leseverdig langt utover å finne frem til reiseideeer og fakta.

Den er for øvrig utgitt også på tysk og engelsk, og er en ypperlig gavebok for alle som har venner eller gjester som behersker disse språkene bedre enn norsk.

Lofoten Guide
Gaidaros Forlag
ISBN: 82-8077-108-5 (norsk), 82-8077-109-3 (tysk) og 82-8077-110-7 (engelsk).
Kr. 240,-
Hendig format, ca. 180 sider.
 

Alt du trenger å vite om Lofoten:

SAMARBEIDSPARTNERE: SpareBank 1 Nordnorge - Skjeseth & Solvang Arkitekter

L O F O T E N    F R I T I D S    R O R B U E R   S. U. S.  P.O Box 109, N-8309 Kabelvåg Tlf: 90 68 92 06. Fax: 76074898 E-mail: [email protected]

Webdesign: DataDesign, Robert Walker, N-8392 Sørvågen